Opening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BURGEMEESTER NAWIJN OPENT KROONEXPOSITIE
(bericht geplaatst 26 april 2013)

SLOOTDORP – Burgemeester Jaap Nawijn van de gemeente Hollands Kroon heeft op vrijdagmiddag 26 april onder grote belangstelling de expositie 'De Kroon en Hollands Kroon' in het voormalig joods werkdorp officieel geopend. Dat deed hij door een toost uit te brengen met initiatiefnemer Wim van Schaik.
Van Schaik dankte in zijn openingswoord de vele mensen die hebben meegeholpen bij de totstandkoning van de tentoonstelling. In het bijzonder noemde hij onder anderen directeur Onno Maurer van museum Flehite in Amersfoort en zijn medewerkers, die de inrichting voor hun professionele rekening namen.
Maar Van Schaik vergat ook niet de tientallen vrijwilligers te noemen, die hem de afgelopen periode en tijdens de expositie bij staan.
BAND
Hij ging ook in op de specale band tussen het Koningshuis en Kop van Noord-Holland. Zo noemde hij Anna Paulowna, de vrouw van Koning Willem II, die haar naam gaf aan de polder. Maar ook herinnerde Van Schaik aan de vele bezoeken die leden van het Koningshuis aan de regio brachten in het kader van diverse waterstaatkundige werken zoals de totstandkoning van de Zuiderzeewerken en de aanleg van de Afsluitdijk.
Hij sprak de hoop uit dat de expositie een stimulans zal zijn voor de totstandkoming van een bloeiend cultureel centrum in Hollands Kroon.
BURGEMEESTER NAWIJN
Burgemeester Nawijn trok een parallel tussen de creativiteit en inspiratie van welgestelde Joodse families die ooit ten grondslag lagen aan de bouw van het joods werkdorp en de inzet waarmee Wim en Hella van Schaik het gebouw nieuw leven willen inblazen.
Overigens liet de burgemeester zich niet verleiden tot een uitspraak over (financiële) steun van de gemeente: ,,Het gaat er om dat uw omvangrijke collectie bijeen blijft. Hier of op een andere plek.”
Hij meldde wel dat Willem-Alexander en Máxima tijdens hun bezoek aan Friesland en Noord-Holland op 14 juni geen kans zien de expositie persoonlijk te bezoeken. ,,Maar ze hebben er wél kennis van genomen.”
JUDITH HERZBERG
Voorzitter Rein Koolen van het Genootschap voor de Geschiedenis van Wieringermeer las als slot enkele teksten voor van de schrijfster Judith Herzberg. Haar vader Abel Herzberg was directeur van het werkdorp toen de Duitsers er in 1941 een razzia uitvoerden.



UITREIKING ORANJE STRIK
(bericht geplaatst 15 april 2013)

Op een bijeenkomst op het gemeentehuis op maandag 15 april j.l. is door de burgemeester van Hollands Kroon aan Wim en Hella van Schaik de oranje strik uitgereikt voor de tentoonstelling De Kroon en Hollands Kroon.

Het toekennen van de oranje strik betekent dat de organisatie het logo mag gebruiken bij de eigen festiviteiten, zoals bij de bekendmaking van activiteiten via een programmaboekje, poster of website.


INTERVIEW WIM VAN SCHAIK
(archief)
Opname RTV N-H. Klik hier.
Bericht Volkskrant. Klik hier.